0

Wintergroen hoog siergras

Binnen de groep siergrassen en grasachtigen zijn veel verschillende bladkleuren en kleurpatronen te vinden waarmee zelfs een tuin opgebouwd uit alleen siergrassen het hele jaar een fraai kleurenpalet laat zien. Planten met rood, roodbruin of purper blad geven visuele diepte aan een beplanting. Het is daarom altijd fraai om met groepen rode of naar rood verkleurende grassen te werken. Een van de beste roodbladige grassen is het bloedgras ( Imperata cylindrica red Baron) met vanaf mei tot laat in de herfst donkerrood loof. Het verwante japans rijstgras ( Imperata cylindrica koenigii) kleurt in de herfst van zachtgroen naar rood-paars tinten, evenals veel Panicum -selecties. De matig winterharde donkerrode nieuwzeelandse zegge, uncinia rubra is op beschutte plekken een prachtige aandachtstrekker. Er zijn ook een aantal mooi naar rood-purper verkleurende miscanthussen waarvan de vorm Ghana een goed voorbeeld. In de kleur donkerpurper tot zwart komen we uit bij Ophiopogon planiscapis Black Smaragd en Nigrescens. Het zwaardvormige nieuwzeelands vlas (Phormium tenax Atropurpureum past ook in dit rijtje. Roodkoperen en purperen pluimen vinden we vooral bij Miscanthus en Pennisetum. Dit is een heldere kleurstelling voor een opvallend accent in een beplanting. Siergrasselecties met okergele tot roomgele banden of strepen in het blad zijn bij veel soorten bekend zoals Carex morrowii gold Band, carex oshimensis evergold, Arundo donax Aureovariegata, goudbandgras Spartina pectinata aureomarginata, liriope muscari fins gold Banded, miscanthus Cabaret en Gotemba gold.

wintergroen hoog siergras

Hakonechloa macra bodembedekkend siergras met een prachtige

Kernmerkend zijn de open pluimen met zeer fijne dansende pareltjes op een ragfijne vertakking. Panicum heeft geen mooi winterbeeld; meestal breken de halmen af bij zware regenval, wind en sneeuw in de winter. Calamagrostis kent een grote vormdiversiteit. Het diamantgras, calamagrostis brachytricha (synoniem Stipa calamagrostis ) heeft een rijke bloei met tamelijk grote, spits toelopende pluimen terwijl Calamagrostis x acutiflora karl foester en overdam ijl rechtopgaand zijn met lange, aarvormige bloeiwijzen. In het najaar vangen de fijne pluimen dauwdruppels die een prachtige schittering in de najaarszon vertonen. Molinia (pijpestrootje) wordt gekenmerkt door een lage toef zacht groen blad waaruit later in de zomer tot najaar in een fontein strogele halmen verschijnen die aan te dienblad top getooid zijn met smalle aren. . de hoogte van de fontein wisselt per cultivar (Karl foester, windsaule). Een mooi winterbeeld mist helaas bij deze soort. Andere goede soorten zijn Spodiopogon sibericus, Uniolia latifolia met zeer mooie, platte aren en natuurlijk de rijke diversiteit aan vormen van Miscanthus, variërend van de kleine vormen yakushima Dwarf, Kleine silberspinne tot de grotere vormen Malepartus, poseidon, goliath en Gewitterwolke. Kleuren met grassen rood.

wintergroen hoog siergras

bijvoorbeeld Miscanthus heeft de vorm van een stevige bundel strogele halmen, getooid met zilvergrijze pluimen dat doet denken aan de sfeer van het  oud Hollands rietlandschap. De verticale belijning van de halmen en rijp op de pluimen geeft een bijzondere sfeer. Daarnaast bieden grassen beschutting en leefgebied aan diverse soorten vogels en zoogdieren. Het meest toegepast zijn siergrassen en grasachtigen met een hoogte van 0,5 tot 2 meter. Denk hierbij aan het borstelveergras, pennisetum, met een reeks van cultivars. Helaas zijn veel Pennisetum s minder geschikt voor vochthoudende bodems (klei, veen) waarbij teveel nattigheid in de winter tot uitval kan leiden. Pennisetum alpecuroides Viridescens en Japonicum doen het duidelijk beter onder deze omstandigheden. Panicum (parelgierst) heeft blauwgrijs-bladige typen (heavy metal, Cloud Nine, northwind) en groenbladige vormen met rode bladpunten in de zomer (Rehbraun, rotstrahlbush).

Siergrassen: Snoeien, soorten, planten kwekerijen

Grassenerf - foto s van siergrassen

Bedenk wel dat na strenge winters Cortaderia teruggesnoeid zal moeten worden omdat het groenblijvende loof niet bestand is tegen langdurige strenge vorst. Een betere keuze is dan bamboe, waarbij de winter polvormende, niet woekerende fargesia s geschikt zijn voor de meeste situaties van schaduw tot zon. In de groep lagere groenblijvende grasachtigen van 5 tot 50 cm is veel keuze, vooral bij de soortgroepen Carex, luzula, liriope en Ophiopogon. Enkele van de kleinste soorten die zich lenen als lage zode van 5 15 cm als bodembedekking zijn Ophiogopon japonicus kyoto Dwarf (tempelgras luzula pillosa, acorus gramineus hakiro nishiki (Japanse kalmoes). In de veel gevraagde hoogtemaat 15 45 cm is Carex goed vertegenwoordigd met een keur aan groenblijvende soorten en selecties. Er valt onderscheid te maken tussen polvormende soorten en uitlopervormende soorten. Enkele goede polvormers zijn Carex morrowii variegata, carex conica Snowline, carex hachijoensis met zijn cultivars. Liriope groeit ook op dichte pollen waarvan de soort muscari enkele goede cultivars kent, zoals royal Purple met diep paarse bloeiaren en Gold Banded breed geelgerand blad heeft en blauwpaarse bloeiaren in het najaar. . In het geval de voorkeur uitgaat naar uitlopervormende soorten die een bodembedekkende functie hebben valt onder andere te denken aan Carex Gilt Edge, carex Ice dance (beide bontbladig luzula sylvatica en Ophiopogon in soorten waarvan Ophiopogon planiscapis Nigrescens met diep zwart blad de meest opvallende. Groenblijvende soorten tussen 40 80 cm zijn onder andere carex grayii morning Star, carex pendula (inclusief bloeiwijze meer dan 150 cm hoog) en de Equisitum -soorten. Voor de drogere gronden zijn de lage groenblijvende festucas ( Festuca glauca,.

Ophiopogon, panicum, Stipa en, pennisetum meestal lukt. In de volle zon doen bijna alle soorten het goed, zelfs de schaduwverdragende soorten, mits de bodem voldoende vochthoudend. Tot slot valt er nog onderscheid te maken tussen soorten die altijd op hun plantplek blijven, de polvormende soorten en soorten die in meer of mindere mate worteluitlopers maken, de  woekerende soorten. Het overgrote deel van de siergrassen en grasachtigen is polvormend en kan dus zonder extra maatregelen in de meeste situaties toegepast worden. Een beperkt aantal soorten maakt worteluitlopers. Soms is dat wenselijk, bijvoorbeeld bij lage, bodembedekkende soorten. Als u op zoek bent naar manshoge groenblijvende siergrassen dan is de keuze zeer beperkt. Het hoogste groenblijvende siergras is Cortaderia (Pampasgras). Er bestaan verschillende soorten en cultivars van dit zuid Amerikaanse gras. Gezamenlijke kenmerken zijn het lange, blauwgroene tot grijsgroene loof met scherpe randen, dat een grote ronde bladhorst vormt, en de grote crèmewitte, tot grijswitte grote, dichte pluimen die ruim boven de plant uitsteken.

Wintergroen en winterhard - kwekerij, siergras

Het zwaartepunt van bloei ligt bij het overgrote deel van de soorten in de periode augustus, september en baard oktober (. Panicum, miscanthus, Stipa, pennisetum, cortederia etc etc). In november zijn er nog maar enkele bloeiende soorten en selecties zoals Miscanthus november Sunset. Een ander praktisch criterium is de standplaats in de tuin, waarbij vooral de mate van bezonning van belang. De aard van de bodem (mate van vochthoudendheid en voedingswaarde) is vaak wel naar eigen hand te zetten, maar de hoeveelheid licht is moeilijker. Bij schaduw wordt gedacht aan tuinen op het noorden waar praktisch geen zon komt. Aangezien de meeste siergrassen zonminnende soorten zijn is de keuze beperkt, maar niet onbetekend; geschikte soorten zijn te vinden bij. Luzula, carex, liriope, millium, hackenochloa. Ook meer lichtbehoeftige soorten als. Miscanthus en, cortaderia kunnen in een beschaduwde plaatsgroeien, al is er dan geen bloei te verwachten en is de groeivorm vaak uithangend. In de halfschaduw (groeiplaatsen met een gedeelte van de dag zon en onder open boomkronen) is al meer mogelijk, waarbij naast de schaduwsoorten ook. wintergroen hoog siergras

Sommige siergrassen hebben hun shirt optimum tussen 2 5 jaar, daarna beginnen ze hun compacte vorm te verliezen en is verjonging raadzaam. Anderen kunnen meer dan 10 jaar op hun plek blijven staan zonder aan kwaliteit te verliezen. 2.s Winters groenblijvende of bladverliezende soorten. Soms is de wens om alleen wintergroene siergrassen toe te passen. Hoewel ongeveer slechts een kwart van de soorten groenblijvend is en relatief laag zijn kunnen we toch prachtig gevarieerde tuinen hiermee aanleggen. Bij de bladverliezende soorten blijven vaak de halmen en pluimen in de winter overstaan en kunnen een fraai silhouet vertonen. 3.Het moment van bloei dat kan variëren in het seizoen van vroeg, middel, laat. Vroeg bloeiende soorten zijn. Carex, luzula, milium (mei-juni). Vanaf juli zijn er al meer soorten die bloeien (Miscanthus Juli, kleine fontaine, stipa gigantea etc).

Online groenblijvende siergrassen kopen

Geschikte soorten zullen uiteindelijk aan het assortiment worden toegevoegd. In e tuinen rond de kwekerij zijn veel soorten in de vollegrond terug te vinden. Op het kweekveld kunt u veel soorten in pot gekweekt het hele groeiseizoen uitzoeken en voor kopen. Kiezen van het juiste siergras, siergrassen en grasachtigen laten zich op verschillende manieren indelen naar gebruik in de tuin- en landschapsarchitectuur, afhankelijk van het selectiecriterium dat gebruikt wordt. Afhankelijk van de situatie kunnen dat de volgende criteria zijn: ag, middel en hoog in het plantschema. Planthoogte-informatie uit vakliteratuur is echter vaak indicatief. De werkelijke hoogte is namelijk mede afhankelijk van de bodemslag, vochtbeschikbaarheid en het microklimaat van de plantlocatie. Het aantal zonuren en temperatuurverloop in een groeiseizoen beïnvloedt ook het resultaat per jaar. Hierdoor kunnen in de praktijk grote verschillen ontstaan in hoogte en volume van de aanplant. Ook speelt de leeftijd van de plant een rol.

wintergroen hoog siergras

Praktisch gezien, vanuit het oogpunt van de tuinarchitectuur en beplantingsleer, kies ik voor een bredere definitie waarbij ook andere grasachtigen tegen en gras look-a-likes meegenomen worden in verliefd dit artikel zoals. Acorus (kalmoes carex (zegge equisitum (paardenstaart luzula (veldbies Ophiopogon (slangenbaard liriope (monkey puzzle grass juncus etc. Hoewel bamboe, zoals, fargesia en, phyllostachys strikt genomen wel tot de botanische definitie behoort laat ik deze groep weg uit dit overzicht omdat het voor het beter is hier afzonderlijk aandacht aan te besteden. Het is een vak om een evenwichtige beplanting te ontwerpen met daarin de toepassing van grasachtigen in combinatie met andere planten. Mogelijk kunt u aan de hand van de geschetste voorbeelden hier mee aan de slag. Professionele ondersteuning kan ik ook bieden in de vorm van het op maat maken van een beplantingsplan en/of tuinontwerp. Mocht u hier meer over willen weten neem dan contact. Het grassen-assortiment is nog steeds in ontwikkeling. Regelmatig kom ik nieuwe soorten tegen die een toevoegende waarde hebben aan het bestaande assortiment. . via collega-kwekers, verzamelaars en uit import worden jaarlijks soorten uitgeplant en geobserveerd in de assortimentstuin.

Siergrassen: Snoeien, soorten, planten kwekerijen Grasmat

In natuurlijke vegetaties spelen grassen een belangrijke rol. Waarom in onze tuinen en parken dan potter niet? Juist de combinatie van bloem- en bladplanten met grassen geeft een natuurlijker sfeerbeeld van een beplanting. Bovendien voegen grassen veel toe aan een tuin: de typische bloeiwijze valt van veel soorten in de nazomer en kan tot begin winter voortduren. Het winterbeeld met overblijvende bloeipluimen verlevendigt een tuin zelfs hartje winter. Grassen vragen minimaal onderhoud. De niet groenblijvende soorten worden na de winter (maart) net boven de grond afgesneden. De nieuwe groei hervat zich in de loop van het voorjaar. Groenbljivende grassen en grasachtigen vragen soms wat onderhoudsnoei en verwijdering van het oude blad, verder niets. Wat betreft voeding en standplaats hebben grassen over het algemeen een voorkeur voor een open, zonnige standplaats bij shampoo een matige vochtige bodem en weinig bemesting om een stevige gedrongen plant te kweken. Botanisch gezien is de groep (sier)grassen onderdeel van de familie poacaea.

Wintergroen hoog siergras
Rated 4/5 based on 736 reviews
SHARE

wintergroen hoog siergras Kaxaxyq, Sun, April, 29, 2018

Opvallende gele herfstkleur en witte bloei in juni/aug Agapanthus africanus Afrikaanse lelie zonnige standplaats, tot 100cm hoog, blauwe bloei in juli -aug Agastage 'blue fortune' vaste plant Agestache foeniculum dropplant Ailanthus altissima hemelboom opvallende bloem, herfstkleur Ajuga reptans bodembedekkende vaste plant Ajuga reptans 'Atropurpurea' zenegroen. Roze bloei in de zomer Albizia julibrissin 'summer Chocolate' perzische slaapboom kleine boom met brede kroon, heeft roodbruin blad met roze bloei in de zomer, geschikt voor beschutte plaatsen Alchemilla mollis vrouwenmantel halfschaduw, 40cm, creme gele bloei allium schoenoprasum bieslook kruidachtig geurend kruid met mooie. Grijsblauw blad en roze bloem in april-mei anemone hupehensis ´Prinz heinrich´ herfstanemoon late bloei, roze bloemen, halfschaduw, goed te combineren met andere vaste planten Anemone hupehensis ´Splendens´ herfstanemoon late bloei, donkerroze bloemen, halfschaduw, Anemone hybrida ´honorine jobert´ herfstanemoon late bloei, witte rijke bloemen, halfschaduw Angelica. Kan forse stuik worden tot. Met aardbeiachtige vruchten, wintergroen Arctostaphylos uva-ursi beredruif wintergroene bodembedekker, vruchten zijn eetbaar, tot 30cm hoog, witte bloem van april tot mei aristolochia macrophylla duitse pijp fraaie bladplant met grote bladeren, bladverliezend, bloemen zijn verscholen onder de bladmassa Armeria maritima engels grasje zon, 15cm, roze bloei.

wintergroen hoog siergras Ulurym, Sun, April, 29, 2018

Acer negundo 'flamingo' vederesdoorn breed ronde boom tot 6a7m hoog, opvallende bonte bladeren met roze rand, jong blad loopt roze uit. Acer palmatum 'dissectum japanse esdoorn acer palmatum 'Osakazuki japanse esdoorn. Acer platanoides, noorse esdoorn vroege bloei, goede parkboom, acer platanoides 'columnare' esdoorn eivormige kroon, goede straatboom, bloeit uitbundig in het voorjaar Acer platanoides 'Drummondii' bonte noorse esdoorn Gestippelde bladeren Acer platanoides 'Globosum' bolesdoorn brede ronde kroon, bladverliezend, herfstkleur Acer platanoides 'leopoldii' gewone esdoorn wit. Geschikt voor kleine tuinen Acer rubrum 'October Glory' rode esdoorn grote boom tot 15m sielijke herfstkleur rood, breed ovale kroon Acer rubrum 'Scanlon' canadese esdoorn Acer rubrum 'Scanlon' zuil esdoorn Smalle kroon, later breder, fraaie herfstkleur Acer saccharinum zilveresdoorn Grote boom, blad fijn ingesneden, zilverkleurige.

wintergroen hoog siergras Qibuz, Sun, April, 29, 2018

Acer campestre veldesdoorn, acer campestre 'queen Elizabeth' veldesdoorn blijft goed in vorm, middelgrote brede boom met open kroon, gele herfstkleur. Acer davidii streepjesbastesdoorn, witgestreepte bast, kleine boom, acer freemanii 'autumn Blaze' esdoorn smal piramidale kroonvorm, herfstverkleuring rood oranje, 10 tot 20m goede gezonde cultivar voor in parken en lanen. Acer freemanii 'elegant' esdoorn, breed uitlopende kroon, opvallende herfstkleur, parkboom en straatboom. Acer griseum papieresdoorn, afschilferende rode bast, compacte boom, acer negundo vederesdoorn opvallende bloei in het voorjaar, frisgroen blad, breed uitgroeiende boom tot 15m hoog.

wintergroen hoog siergras Rucucog, Sun, April, 29, 2018

Wetenschappelijke naam Nederlandse naam Kenmerken, abelia 'francis Mason' - half wintergroene stuik met witte bloemen en geelbont blad, tot 100cm. Abelia grandiflora, acaena buchananii, goede bodembedekker, opvallende vruchten, fijne textuur, halfschaduw tot schaduw. Acaena microphylla 'kupferteppich' - uitstekende bodembedekker, rode bolletjes, blijft laag. Acanthus mollis acanthus sterke paarsblauwe rijkbloeiende vasteplant, halfschaduw, 125cm.

wintergroen hoog siergras Jymib, Sun, April, 29, 2018

Assortiment overzicht, hieronder volgt een opsomming van een gedeelte van ons sortiment. In de lijst staat een groot deel van het assortiment. Er worden regelmatig updates van de lijst gedaan om uw als klant altijd onze nieuwe soorten te presenteren. Heeft u interesse in planten die niet op de lijst staan vermeld, neem dan gerust contact met ons. alle producten -bol en coniferenVarensVaste plantenWinterharde exotenZuilbomen.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: